top of page

EKLEKTIKA, MINT OLYAN

Eklektikáról akkor beszélünk belsőépítészetben mikor a különböző korok és irányzatok stílusjegyeit keverjük. Egyszerűnek tűnik, de egy harmonikus tér érdekében elengedhetetlen, hogy egy jól átgondolt koncepció legyen mögötte. Mégis megéri a bátorságot, mert ezek az enteriőrök vagányok, otthonosak és legfőképpen egyediek. Olyan speciális helyzetekben is ideális ez a stílusirányzat, ha például van egy rokokó kanapé, amiért évek óta oda van az ember, de nem szeretne egy XVIII. századi kastélyt idéző lakásban élni vagy adott egy budapesti nagypolgári lakás, aminek falkazettáit mindenképpen meg szeretné tartani és közben a modern szerelmese.

 

Néhány tanács a jól működő eklektikus enteriőrhöz

Használjuk ki az adottságokat

A nagy belmagasságú tágas terek, míves ablakkeretezések és klasszikus felületek egy adott kor szellemét idézik, így ezekbe az enteriőrökbe egy modern, akár minimalista bútorozás már önmagában megalapozza az eklektikus hangulatot. Továbbá régi házak, lakások esetén a bontás során legtöbbször „kincsekre” bukkanunk, ami lehet egy izgalmas mintájú kis méretű téglafal, boltíves nyílásáthidaló vagy egy eltakart poroszsüveg födém. Ezek belsőépítészeti felhasználása mindig egy kreatív egyedi csavart ad a térnek, továbbá tiszteleg az épület múltja előtt is.

Régi bútorok új köntösben

A padláson talált örökségek, bolhapiacon szerzett bútorok felhasználása izgalmas tud lenni a megfelelő környezetbe helyezve, de még érdekesebb hatást tudunk elérni, ha a klasszikus formavilágot újító gondolatokkal ötvözzük. Egy nagymamától örökölt fotel merész színű, modern mintájú kárpitozással, egy klasszikus komód domináns, nem megszokott festéssel, vagy egy régi bútor egészen modern műszaki megoldással, mind elősegítik az eklektikus hatást.

Galériafal

A galéria fal karaktert és a személyiséget ad minden szobának, melynek minél bátrabb és kreatívabb a kialakítása, annál jobban elmélyíti a stílusok keverését. Legyen szó családi fotók és festmények kavalkádjáról, különböző keretbe helyezett sorozatokról, más-más stílusú műalkotásokról. Akár absztrakt formában kialakítva is alkalmazhatjuk a galériafal hatást üresen hagyott míves képkeretekkel, bekeretezett mohával, tartósított növényekkel vagy barokk keretbe helyezett poszterekkel.

Válasszunk vezérszínt

A különböző stílusokat egy vezérszín egyszerűen összeköti, keretbe foglalja, így érdemes ennek kiválasztásával kezdeni. A következő lépés a felületek, a „háttér” színének kitalálása, mivel natúr falak előtt a színes bútorok dominálnak és fordítva a színes, akár sötét térben a hófehér, vagy uniszínű letisztult elemek kerülnek előtérbe. Harmadik lépésként a kiegészítő színek, színkombinációk következnek, ezek alkalmazásáról bővebben Színkombinációk tudatos használata bejegyzésünk foglalkozik.

Játék a mintákkal, textúrákkal, felületekkel

A korstílusok közti finom átmenetet a mintás szőnyegek, jól elhelyezett párnák és drapériák is elősegítik, érdemes a modern szegletekbe klasszikus mintájú kiegészítőket elhelyezni, ügyelve a vezérszín megjelenítésére. A látszólag egymással ellentétes minták játékosságot és egy kis bohém hangulatot kölcsönöznek, megőrizve az otthonos légkört. A kulcselem a kontraszt használata, egymás mellé helyezett ellentétpárokkal, legyen szó a stílusokról, színekről, textúrákról, faktúrákról vagy mintákról.

Kevert stílusú bútorok felhasználása

Ennél az irányzatnál nem érdemes teljes bútorcsaládokat elhelyezni, sokkal inkább a különböző stílusú bútorokat érdemes vegyíteni, kontrasztba állítani. Például klasszikus kanapéhoz helyezzünk el modern vonalvezetésű fotelokat és dohányzóasztalt vagy fordítva. Étkezőszékeknél pedig bátran válasszunk teljesen különbözőeket.

Piedesztál

A kevesebb több alapon érdemes egy karaktermeghatározó elemet kiválasztani. Ez lehet egy szobor, egy váza, egy csillár, egy állólámpa vagy bármilyen műtárgy a lényeg, hogy különleges, akár furcsa, nem megszokott helyet kapjon a helyiségben, magára vonva a figyelmet.

Gag-ek és oversize darabok

A kevert stílusú terek vagányságát még tovább lehet fokozni Gag-ek alkalmazásával, pop kulturális utalásokkal, belső poénokkal, de ha valaki nem biztos a dolgában hasonló hatás érhető el, ha adott elemek a megszokottól eltérő méretben, színben kerülnek a térbe, például hatalmas üveglámpák, vagy a tapétákon óriás méretű minták.

Végezetül

Az eklektika a legszemélyesebb dizájnstílus, nincsenek szigorú szabályok és nincs konkrét bútorstílus, vagy korszak. Iránymutatásként használva javaslatainkat és magabiztosan keverve a stílusjegyeket egy igazán egyedi tér jöhet létre.

Ha mégis elakadna az eklektika útvesztőiben foglaljon belsőépítészeti konzultációs időpontot nálunk. 

írta: Németh Adrienn

bottom of page